BHP w firmie - Dodatek nr 19 do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 20 (470) z dnia 10.10.2018
Napoje i posiłki profilaktyczne
Kolejnym obowiązkiem pracodawcy, wynikającym z art. 232 K.p., jest nieodpłatne zapewnienie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, odpowiednich posiłków i napojów, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).
Obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych jest uzależniony przede wszystkim od wysiłku fizycznego, powodującego w ciągu zmiany roboczej tzw. efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej określonych wartości, natomiast napojów - przede wszystkim od temperatury panującej na stanowisku pracy.
Ustalenia stanowisk pracy, na których pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, dokonuje pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, pracodawca podejmuje taką decyzję po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Ważne: Kwestie związane z dostarczaniem napojów i posiłków profilaktycznych powinny być jednoznacznie uregulowane w zakładzie pracy (jeżeli pracodawca jest objęty regulaminem pracy, to w tym akcie). W przeciwnym przypadku zasadność wydawania takich posiłków może zostać zakwestionowana np. przez organ podatkowy i potraktowana jako tzw. wynagrodzenie w naturze, co może się wiązać z opodatkowaniem i oskładkowaniem kosztów przeznaczonych na ich zapewnienie. |
Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych należy zapewnić jedno danie gorące o wartości kalorycznej około 1.000 kcal, które powinno zawierać 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek.
Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Jeżeli rodzaj wykonywanej pracy lub względy organizacyjne uniemożliwiają wydawanie posiłków, pracodawca może zapewnić w czasie pracy:
- korzystanie z posiłków w punktach gastronomicznych,
- przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Przygotowywanie oraz spożywanie posiłków i napojów powinno się odbywać przy zachowaniu odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki pracownikom wykonującym prace:
- związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2.000 kcal u mężczyzn i powyżej 1.100 kcal u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1.500 kcal u mężczyzn i powyżej 1.000 kcal u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi powyżej 25°C, albo wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, który trwa od 1 listopada do 31 marca,
- pod ziemią,
- związane z usuwaniem skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia napojów pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- w warunkach zimnego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1.000,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1.500 kcal u mężczyzn i powyżej 1.000 kcal u kobiet,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Inaczej niż w przypadku posiłków, napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej, a więc nie tylko w czasie regulaminowej przerwy.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników; powinny one być zimne lub gorące, w zależności od warunków wykonywania pracy. W przypadku pracowników zatrudnionych w warunkach gorącego mikroklimatu (WBGT powyżej 25°C), napoje powinny być wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
Ważne: Niedopuszczalne jest zastąpienie posiłków i napojów profilaktycznych ekwiwalentem pieniężnym. |
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.KodeksPracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI - BHP
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE - BHP
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo Pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|