Zapewnienie warunków BHP w firmie - Dodatek do Gazety Podatkowej nr 50 (1612) z dnia 24.06.2019
Profilaktyczne posiłki i napoje
Planujemy uruchomić dział produkcyjny w naszym zakładzie. Na hali produkcyjnej będzie się utrzymywała duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura, jednak nieprzekraczająca 28°C. Czy w tej sytuacji powinniśmy zapewnić pracownikom napoje profilaktyczne i ze względu na to, że praca przy obsłudze maszyn będzie uciążliwa, posiłki profilaktyczne?
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p.). Sposób realizacji tego obowiązku określa rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. nr 60, poz. 279). Zgodnie z tym rozporządzeniem pracodawca zapewnia napoje profilaktyczne pracownikom zatrudnionym m.in.:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
W kontekście sytuacji przedstawionej w pytaniu należy zauważyć, że gorący mikroklimat to nie to samo, co wysoka temperatura. Do stwierdzenia mikroklimatu gorącego konieczne jest ustalenie wskaźnika obciążenia termicznego (określona wartość tego wskaźnika uprawnia do napojów profilaktycznych). Ustalenia wskaźnika dokonuje się na podstawie metody pomiaru określonej przez Polską Normę: PN-EN 27243: 2005: Środowiska gorące. Dopuszczalne wartości wskaźnika obciążenia termicznego zawarte są natomiast w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych (...).
Obowiązek zapewnienia posiłków i napojów profilaktycznych nie może być zastąpiony wypłatą ekwiwalentu za te posiłki i napoje.
Pracodawca ma też obowiązek wydawać pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach posiłki profilaktyczne, w formie jednego dania gorącego. Przysługują one m.in. pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2.000 kcal (8.374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1.100 kcal (4.605 kJ) u kobiet. Oceny wydatku energetycznego u pracowników można dokonać metodą pomiaru wskaźników fizjologicznych lub według uśrednionych wartości tabelarycznych. W sprawie dokonania pomiarów wydatku energetycznego na stanowiskach pracy pracodawcy mogą też zgłaszać się do wojewódzkich inspektorów sanitarnych.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 26.06.1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2019 r. poz. 1040)
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.KodeksPracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI - BHP
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE - BHP
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo Pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|