Leksykon BHP - Dodatek nr 17 do Ubezpieczeń i Prawa Pracy nr 18 (372) z dnia 10.09.2014
Napoje profilaktyczne
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych oprócz wody, inne napoje, których ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Stanowiska pracy, na których pracownicy powinni otrzymywać napoje (i posiłki) profilaktyczne oraz szczegółowe zasady ich wydawania - ustala pracodawca w porozumieniu z zakładową organizacją związkową. Jeśli w zakładzie nie działają związki zawodowe - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Jak wyjaśnił Naczelny Sąd Administracyjny w Białymstoku w wyroku z dnia 10 kwietnia 2001 r. (sygn. akt SA/Bk 178/01, Pr.Pracy 2001/12/42): "Obowiązek zapewnienia pracownikom profilaktycznych posiłków i napojów dotyczy tylko tych pracowników wykonujących pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w trybie § 5 rozporządzenia (...) w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (…), jako dające prawo do takich świadczeń.".
Pracodawca zapewnia profilaktyczne napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 250 C,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 100 C lub powyżej 250 C,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 280 C.
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, w dniach wykonywania pracy uzasadniających ich wydawanie. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Napoje dla pracowników określonych w pkt 1 należy dostarczać wzbogacone o sole mineralne i witaminy, gdyż powinny uzupełniać straty płynów i ułatwiać utrzymanie bilansu cieplnego, a także zapobiegać przegrzaniu organizmu.
Regulacje prawne:
- art. 232 K.p.,
- § 112 ogólnych przepisów bhp,
- rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.KodeksPracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI - BHP
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE - BHP
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo Pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|