Zapewnienie dostępu do wody
Prowadzę zakład produkcyjny. Czy przepisy regulują kwestię dotyczącą zapewnienia określonej ilości wody dla pracowników, a w szczególności wody do celów higieniczno-sanitarnych dla pracowników?
Pracodawca prowadzący zakład pracy zobowiązany jest zapewnić pracownikom dostateczną ilość wody zdatnej do picia oraz do celów higieniczno-sanitarnych, gospodarczych i przeciwpożarowych. Kwestia dotycząca ilości takiej wody uregulowana została w § 13 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Przepis ten stanowi, że ilość wody do celów higienicznych przypadająca dziennie na każdego pracownika jednocześnie zatrudnionego nie może być mniejsza niż:
1) 120 l - przy pracach w kontakcie z substancjami szkodliwymi, trującymi lub zakaźnymi albo powodującymi silne zabrudzenie pyłami, w tym 90 l w przypadku korzystania z natrysków,
2) 90 l - przy pracach brudzących, wykonywanych w wysokiej temperaturze lub wymagających zapewnienia należytej higieny procesów technologicznych, w tym 60 l w przypadku korzystania z natrysków,
3) 30 l - przy pracach innych niż wyżej wymienione.
Dodatkowo pracodawca zobowiązany jest zapewnić wodę niezbędną do utrzymania czystości pomieszczeń i terenu zakładu pracy. W tym przypadku minimalny limit wynosi 1,5 l na dobę na każdy metr kwadratowy powierzchni podłogi, wymagającej zmywania.
Na pracodawcy ciąży również obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym m.in. przy pracach wykonywanych w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana procesami technologicznymi jest stale wyższa niż 30 °C (303 K) możliwości obmycia ciała, szczególnie w ciepłej porze roku - poprzez umieszczenie w pobliżu pomieszczeń pracy natrysków ręcznych na giętkich przewodach, z doprowadzeniem ciepłej wody.
Dodatkowo pracodawca zobowiązany jest zapewnić wszystkim pracownikom, bez względu na warunki pracy, wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych należy zapewnić oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.KodeksPracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
DRUKI - BHP
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE - BHP
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo Pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|